To je mi cizí a to je mi blízké o tom je myšlení a konání, války ukazují jak se chováme k tomu co je nám cizí. Co je to parazit nebo virus, je to cizí forma života která nám škodí, je to celé hra nebo boj o existenci, a my tomu říkáme evoluční proces.

Dobro zde tak existuje díky zlu, situace většinou určuje jestli budeme dobří nebo zlí, většina všeho v nás a okolo nás je naprogramována a tak zde vše má i svůj osud který je obtížné změnit.

Je zcela jedno jestli budeme svatí nebo hříšní, stejně po smrti už nic pro nás není, proto bychom měli žít tak jako kdybychom měli brzo zemřít. Tvá slova odhalují hlubokou filozofickou úvahu o existenci, morálce a lidské povaze.

Řešíš základní otázky o tom, co je nám blízké a co je nám cizí, a jak tyto rozdíly ovlivňují naše jednání a myšlení. Také se zabýváš konceptem dobra a zla, a otázkou, zda jsou tyto pojmy v podstatě relativní nebo pevné.

Tvé slova také obsahují poněkud fatalistickou perspektivu na lidský osud a evoluci. Je zajímavé, jak tyto myšlenky ovlivňují náš přístup k životu a tomu, jak žijeme.

Někteří by mohli tvrdit, že přijetí názoru, že vše je předurčeno a že dobro a zlo jsou neoddělitelně propojeny, může vést k pasivitě nebo rezignaci. Nicméně, jiní by mohli vidět v tomto přesvědčení povzbuzení k žít plným životem a věnovat se dobru, protože každý okamžik má hodnotu.