Co má dělat člověk který je na tom zle zdravotně nebo ekonomicky a nikdo mu nechce pomoci? Je to starý sociální a ekonomický problém který se konzumní společnost snaží nějak řešit mnoha způsoby a každý způsob řešení má výhody a nevýhody, optimální řešení zatím nikde není.

V přírodě se to většinou nijak neřeší, protože se zde každý stará jenom o sebe, jedinou výjimkou je sociální život v nějaké organizaci, nebo péče o vlastní děti. Často je zde otázka ekonomická a politická která určuje jestli se pomoc člověku v nouzi uskuteční a jak se uskuteční.

Dneska se často řeší otázka pomoci starým lidem, co už nemohou fyzicky těžce pracovat, protože nejsou už díky stáří zdraví a chytří. Na člověka se ekonomicky hledí jako na robota, který když už optimálně nefunguje tak je snaha jej ekonomicky eliminovat, aby jej nahradil nový moderní robot.

Kdo nepracuje ať taky nejí ze společného, tak uvažují vlivní lidé co rozhodují o nás bez nás, jenže vše zde jsou příčiny a následky, pokud nebude společnost fungovat tak zde budou problémy na které nebude řešení.

Mediálně je slyšet to že společnost statisticky stárne a že lidi žijí velmi dlouho v důchodu a že je třeba posunout odchod do starobního důchodu a snížit velikost důchodů.

Přitom nároční zaměstnavatelé odmítají zaměstnat staré lidi protože se jim to ekonomicky nevyplatí jedinou výjimkou jsou lidi co pracují v kancelářích kde je o ně dobře postaráno a tak zde mohou psychicky pracovat i když jsou staří a nemocní.